Înființarea, organizarea și funcționarea Programului de studiu (specializarea) „Științe Politice” – autorizată să funcționeze din anul 2000 – inițial în cadrul Facultății de Psihologie, Sociologie și Științe Politice, iar din anul 2006 în cadrul Facultății de Științe Politice, Sociologie și Relații Internaționale a Universității „Hyperion” din București, a fost determinată de necesitatea promovării și susținerii – în comunitatea locală, regională, națională și internațională – a dezvoltării unor componente ale activităților politice în conformitate cu cerințele spațiului european de învățământ superior.
La începutul anului 2012, în cadrul procesului de reorganizare a Universității “Hyperion” din București, Facultățile de Științe Politice, Sociologie și Relații Internaționale și respectiv Facultatea de Istorie – Geografie s-au restructurat și s-a înființat noul Departament de Științe Sociale și ale Naturii, în cadrul Facultății de Științe Sociale, Umaniste și ale Naturii, cuprinzând următoarele specializări: Științe Politice, Istorie și Geografie. Această restructurare s-a produs pentru a se realiza o organizare modernă – în concordanță cu prevederile Legii nr. 199/2023 a educației naționale, în pas cu ultimele cerințe în domeniu și în vederea încurajării cercetării interdisciplinare.
La elaborarea specializării Studii Științe Politice s-au avut în vedere principalele caracteristici ale fenomenului politic contemporan, tradițiile democratice ale națiunii române și vocația sa pentru cooperare și pace. De asemenea, un obiectiv important vizează conținutul disciplinelor fundamentale și de specialitate. Acestea trebuie să asigure un suport științific adecvat, susceptibil să permită formarea la viitorii absolvenți a unei solide culturi politice în concordanță cu acumulările teoretice și experiența în domeniu.
Specializarea Științe Politice beneficiază din partea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) de creșterea gradului de încredere acordat și creșterea numărului de studenți alocați (de la 50 la 75 de locuri), acordat în urma ultimei evaluări instituționale din anul 2016, pentru calitatea deosebită a actului didactic și științific.
Conducerea specializării este asigurată de Prof. univ. dr. Dorel Bahrin, alături de care se află profesori cu o înaltă pregătire profesională și cu o moralitate exemplară, precum: Prof. univ. dr. Leonida Moise, Prof. univ. dr. Renata Tatomir, Conf. univ. dr. Andrada Nour, Conf. univ. dr. Alexandru Racu, Lect. univ. dr. Alexe Ioana Valeria, Lect. univ. dr. Florin Grecu – coordonator cercetare, Lect. univ. dr. Alice Iancu, Lect. univ. dr. Andrei Cristea, Lect. univ. dr. Andrei Moise, Lect. univ. dr. Costel Ciulinaru, Lect. univ. dr. Radu RIZEANU, Asist. Univ. dr. Dan Drăghia etc.
Oportunități de carieră: analist politic, expert sau consilier în administrația publică, consilier politic într-o organizație politică sau nonguvernamentală, secretar organizație publică, politolog, șef cancelarie, cercetător în științe politice, lector de presă, publicist, editorialist, organizator protocol, referent de specialitate (studii superioare).
Specialitatea Științe Politice este dotată cu săli de clasă, și mobilier modern, care asigură desfășurarea în bune condițiuni a procesului de învățământ. De asemenea, specialitatea dispune de un laborator de informatică și un Laborator de Științe Politice, care facilitează promovarea unui învățământ de calitate, practic-aplicativ.
Trăim cu toții într-o lume politică.
– Cine ne conduce și cum?
– Cine alcătuiește clasa politică care ne reprezintă?
– Cum funcționează partidele și instituțiile politice?
– Cine are acces la servicii de sănătate și educație gratuite?
– Ce drepturi avem și cum ni le putem apăra?
– Ce fel de locuri de muncă putem găsi și în ce condiții?
– Ce sunt politicile publice și cui servesc?
– Care sunt obiectivele prioritate ale UE?
– La ce informații avem acces și cum putem influența administrația publică?
– Cât de curat e aerul pe care îl respirăm?
– Cum ne putem organiza mai bine pentru a avea o viață mai bună?
– Trăim cu adevărat într-o democrație?
Dacă vreți să aflați răspunsurile la aceste întrebări, dar și la multe altele, vă puteți înscrie la specializarea Științe Politice din cadrul Universității Hyperion din București!
În cadrul specializării noastre asigurăm atât cursuri, cât și o serie de alte activități care îndrumă studenții în cunoașterea și analiza politicii românești, a politicilor Uniunii Europene și a securității naționale și euro-atlantice.
Specializarea noastră beneficiază din partea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) de creșterea gradului de încredere acordat în urma ultimei evaluări instituționale, pentru calitatea deosebită a actului didactic și științific.
© 2023 Universitatea Hyperion din București
Facultatea de Științe Sociale, Umaniste și ale Naturii – Specializarea Științe Politice